54 keer Avond4daagse Venray. Uniek? Uniek!

 

Het zal op zichzelf niet zo uniek zijn. Op meerdere plaatsen zal dit jaar wel een 54-jarige avondvierdaagse zijn. Geïnspireerd door de grote Vierdaagse van de KNBLO in Nijmegen, met zijn onvervangbare bloemendefilé, werden er vanaf de jaren zestig op diverse plaatsen vierdaagsen gehouden.

Maar wij vinden toch dat onze Venrayse Avond4daagse met kop en schouders boven de andere uitsteekt.
Waar vind je een Avondvierdaagse met al jarenlang ruim drieduizend deelnemers?Waar vind je een Avondvierdaagse waar het defilé op de laatste dag altijd wordt opgeluisterd door een tiental muziekcorpsen?Waar vind je een Avondvierdaagse met medewerkers die al bijna 54 keer hun medewerking hebben verleend?Waar vind je een Avondvierdaagse die volgend jaar 54 jaar wordt?

 geschiedenis1

 


 

 

Geschiedenis: Juni 1959 - juni 2012   54 keer Avond4daagse Venray


In 1959 kwam het toenmalige comité Kindervakantiewerk op het idee om naast de gebruikelijke vakantieweek ook een Jeugdvierdaagse te organiseren.

Dit voorstel werd in enkele Venrayse wijken goed ontvangen. Onder leiding van ijverige vaders kwamen de kinderen bij elkaar om te oefenen. Moeders gingen aan de slag om de groep te voorzien van petten, rokken en broeken. Ook scholen en jeugdverenigingen deden mee.

De eerste Jeugdvierdaagse werd een groot succes. Dat was reden genoeg voor het comité Kindervakantiewerk om er een jaarlijks terugkerend festijn van te maken met een eigen bestuur. Belangrijker was de uitstraling naar de andere wijken en de kerkdorpen. Op een gegeven moment telde Venray dertien wandelverenigingen die eenmaal per jaar tijdens de Vierdaagse bij elkaar stonden op het Henseniusplein, trots op hun club, trots op hun uniform, trots op zichzelf.

Onder de bezielende leiding van Broeder Maturus werden deze clubs en wandelverenigingen gebundeld in de Gezamenlijke Wandelverenigingen Venray. Samen durfden ze het aan om de Jeugdvierdaagse over te nemen van het comité Kindervakantiewerk. Geleidelijk verdwenen de wandelverenigingen. Wat bleef was een hechte groep mensen, vrienden voor het leven, die het wandelhart op de goede plek hadden.

Een ijzersterke Stichting Avondvierdaagse stond in 1979 klaar om de organisatie van de Avondvierdaagse over te nemen. Sindsdien werd de Avondvierdaagse door hen georganiseerd, en nu organiseren zij de 51ste editie van dit evenement. Hopelijk nog vele keren.

 

geschiedenis2


 

 

54 ste Avond4daagse in Venray

Al jarenlang bezorgen we ruim drieduizend veelal jeugdige deelnemers een gezellige week. Vier dagen wandelen ze fier over de Venrayse wegen op naar de laatste kilometers door het centrum naar de finish. Venray loopt uit om getuige te zijn van een prachtig defilé. Begeleid door een tiental muziekkorpsen uit Venray en omgeving leggen ruim drieduizend kinderen en hun begeleiders en begeleidsters lachend en zwaaiend de laatste kilometers af met hun welverdiende medaille.

De Avond4daagse is een niet meer weg te denken evenement op de Venrayse kalender. Elk jaar in juni is hij er weer. Bijna alle leerlingen van basisscholen, leden van jeugd- en sportverenigingen ontmoeten elkaar op het Schouwburgplein en proberen elkaar de loef af te steken door net iets harder te zingen dan de groep die ze zojuist passeerden.

Het is voor ons organisatoren dan ook een grote stimulans te weten dat we al jarenlang mogen rekenen op zo'n grote deelname en zo veel belangstelling van de Venrayse bevolking, en niet te vergeten het enthousiasme en de inzet van vele medewerkers die al jarenlang zorgen voor een gezellige goed georganiseerde en toch nog spontane Avond4daagse.

Hopelijk mogen wij nog vele jaren samenwerken aan de Venrayse Avond4daagse waar we heel trots op zijn.

Gonnie Frederix
Voorzitster Stichting Avondvierdaagse Venray


 

geschiedenis3